İçeriğe geç
2Kat Haber
Bakan Gürlek: "Boşanma davalarının görülme süresi 163 güne geriledi" Fotoğraf: İHA

Boşanma Davalarında Yargılama Süresi 163 Güne İndi: Bakan Gürlek Verileri Paylaştı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, boşanma davalarının ortalama görülme süresinin 163 güne gerilediğini duyurdu. 8 Ekim 2026 itibarıyla 242 bin 722 yeni dava açılırken, 139 bin 541 dosyanın derdest olduğu açıklandı.

İhlas Haber Ajansı

Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen "Hukuki Süreçlerde Danışmanlık Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı", Adalet Bakanı Akın Gürlek ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yargı mensupları ve akademisyenlerin yer aldığı toplantıda aile hukukundaki uyuşmazlıklar ve danışmanlık hizmetlerinin rolü masaya yatırıldı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerini aktaran Bakan Akın Gürlek, 2020 senesinde 199 gün olan boşanma davalarının ortalama karara bağlanma süresinin 2025 yılı itibarıyla 163 güne düştüğünü bildirdi. Bu tablonun yargı etkinliği açısından sevindirici olduğunu kaydeden Gürlek, asıl gayenin yalnızca süratli karar almak değil, hakkaniyetli ve bireylerin hukukunu gözeten makul bir yargılamayı hayata geçirmek olduğunu ifade etti.

2026 Yılında 242 Bini Aşkın Dava Açıldı

Yargıya taşınan boşanma dosyalarının istatistiklerini paylaşan Gürlek; 2024'te 326 bin 69, 2025'te ise 309 bin 479 dava açıldığını belirtti. 8 Ekim 2026 tarihi itibarıyla açılan dava sayısı 242 bin 722'ye çıkarken, derdest durumdaki dosya sayısı 139 bin 541 olarak kayıtlara geçti. Karara bağlanan dosya sayısının 2024'te 326 bin 328, 2025'te 315 bin 993 ve 8 Ekim 2026 itibarıyla 235 bin 187 olduğu bildirildi.

İlgili haber YENİ Parti Lideri Özel: "Sistemde Parası Kalan Her Bir Vatandaşımız Mağdurdur"

Kabul edilen davalardaki oranlara da değinen Gürlek, 2025'te anlaşmalı boşanmaların yüzde 42,9, çekişmeli boşanmaların yüzde 21,6 seviyesinde gerçekleştiğini; 8 Ekim 2026 itibarıyla ise bu oranların sırasıyla yüzde 44,3 ve yüzde 21,2 olarak ölçüldüğünü duyurdu.

"Büyüklerin kördüğümünü çocukların narin parmaklarına bırakmamalıyız"

Yargılamaların odak noktasına insanı ve çocukların üstün yararını aldıklarını vurgulayan Bakan Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Aile kurumunun ve ailevi değerlerin muhafazasını bir millî güvenlik ve beka meselesi olarak görüyoruz" ifadesine atıfta bulunarak şöyle konuştu:

"Hiçbir çocuk, anne ve babası arasındaki uyuşmazlığın tarafı olmak zorunda bırakılmamalıdır. Bir çocuk asla yetişkinlerin çözemediği anlaşmazlıkların yükünü taşımamalıdır. Büyüklerin kördüğümünü, çocukların narin parmaklarına bırakmamalıyız"

Gürlek ayrıca, "Çünkü bir çocuğun korunması, yarının toplumunun da güçlendirilmesidir. Çocuğun üstün yararı, yalnızca hukuki bir ilke değil, devletimizin geleceğe karşı taşıdığı sorumluluğun en somut ifadesidir" değerlendirmesini yaptı.

Adli Destek ve Görüşme Odalarında Genişleyen Hizmet Ağı

Adli süreçlerdeki uzman yardımına değinen Gürlek, 81 il genelinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin sayısının 185'e ulaştığını açıkladı. Faaliyete başladığı andan bu yana söz konusu birimlerce 559 bin 318'i hukuk, 253 bin 16'sı ceza olmak üzere toplam 812 bin 334 sosyal inceleme raporu hazırlandı. 194 bin 389 dosyada ise duruşma ve ifade süreçleri uzman nezaretinde yürütüldü. Sadece 2026 senesinde hazırlanan rapor adedi 122 bin 27'ye, uzman eşliğindeki ifade işlemi ise 23 bin 292'ye ulaştı. 81 il ve 168 adliyede bulunan 177 adli görüşme odasında bugüne dek 181 bin 557 beyan ve ifade işlemi yapıldı.

Bakan Göktaş: "144 İhtisaslaşmış Aile Danışmanlığı Birimi Kuruldu"

Çalıştayda söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise modern hayatın getirdiği zorluklar karşısında aile kurumunun yalnız bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. 2012'den bu yana ücretsiz danışmanlık verdiklerini, 2025'te başlatılan ihtisaslaşma hamlesiyle 144 ihtisaslaşmış aile danışmanlığı biriminin oluşturulduğunu söyledi.

Boşanmaların yoğun yaşandığı 10 ilçede saha araştırması yaptıklarını hatırlatan Göktaş, şubat ayındaki temasların neticesinde mart-ağustos aralığında 42 ilde 166 ailenin adli merciler kanalıyla danışmanlık hizmetlerine yönlendirildiğini açıkladı. Göktaş, "En zor anlarda bile, anne ve babaların çocuklarının ihtiyaçlarını doğru okuyabilmesini ve karşılayabilmesini destekleyeceğiz. Aile ve Nüfus On Yılı’nda hayata geçirdiğimiz her bir politikayı ülkemizin dört bir yanında her ailemizin hissedeceği bir güvenceye dönüştüreceğiz" dedi.

Bakan Gürlek: "Boşanma davalarının görülme süresi 163 güne geriledi"
Fotoğraf: İHA

Yorumlar

Yorumlar yükleniyor…

Sıradaki haber

39 İlde Yatırım Dolandırıcılığına Dev Darbe: 159 Gözaltı, Milyarlarca Liralık Vurgun Çıktı

İlginizi çekebilir

E-bülten

Günün Konya özeti
her sabah e-postanızda.

Öne çıkan haberler, nöbetçi eczaneler ve hava durumu tek e-postada. İstediğiniz an tek tıkla ayrılın.

İlçeler

2Kat Haber