İçeriğe geç
2Kat Haber
Herkesin uzaklaştığı şüpheli paketlere onlar hayatlarını ortaya koyarak yaklaşıyor Fotoğraf: İHA

Konya’da bomba uzmanları, şüpheli paketlere "Ertuğrul" robotu ve yerli jammer ile müdahale ediyor

Şüpheli paket ihbarlarında görev yapan bomba uzmanları, yerli ve milli teknolojilerle patlayıcılara müdahale ediyor. Uzmanlar, ‘Ertuğrul’ bomba imha robotu ve yerli üretim jammer cihazını kullanıyor.

İhlas Haber Ajansı

Şüpheli paket ihbarıyla harekete geçen bomba uzmanları, ölümcül risk taşıyan patlayıcılara yerli ve milli teknolojilerle müdahale ediyor. ‘Ertuğrul’ bomba imha robotu ve yerli üretim jammer cihazıyla görev yapan uzmanlar, geçmişin acı tecrübelerinden edindikleri deneyimleri sahaya taşıyor.

Herkesin uzak durduğu paketler, bomba uzmanları için hayati risk taşıyan bir görev anlamına geliyor. Tuzaklanmış bombalar, şüpheli paketler ve patlamamış el yapımı patlayıcılar başta olmak üzere en küçük hatanın telafisinin olmadığı görevlerde özel eğitimli polisler, gelişmiş teknolojik imkânlarla tehlikenin üzerine gidiyor.

Eğitim ve görev alanı

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Büro Amirliğinde görevli bomba uzmanı polis memuru Abdullah Paçal, uzmanların eğitimlerine ve görevlerine ilişkin şunları söyledi:

KONYA BÜYÜKŞEHİR’İN YÜKSEK ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI İlgili haber Konya Büyükşehir'in Üniversite Öğrencilerine Eğitim Desteği Başvuruları Başladı

"Bomba uzmanı arkadaşlarımız, Kriminal Daire Başkanlığımızın verdiği eğitim kapsamında Bomba Uzmanlığı Temel Eğitim Kursu’nu başarıyla tamamlayarak sertifika almaktadır. İllerde görev yapan bu uzmanlar, tuzaklanmış ve patlamamış el yapımı bombalara müdahale etmek, müdahale sonucunda teknik analiz ve incelemeler yapmak ve bunlarla ilgili uzmanlık raporlarını düzenlemekle görevlidir. Görev alanımız; kirli bombalar, bombalar, şüpheli paketler ve şüpheli cisimlere yaklaşma, bunları etkisiz hale getirme ve imha etme ile atıklar üzerinde delil incelemesi ve analiz yapmayı kapsamaktadır. Bomba uzmanlarımız, Türkiye genelinde bu görevleri yerine getirmektedir"

"Bugün hem teknik hem de fiziksel açıdan çok üst seviyedeyiz"

Yerli ve milli cihazların kendilerine büyük oranda destek sağladığını anlatan Paçal, şöyle konuştu:

"Bombalara müdahale ederken ülkemizde üretilen bomba imha robotumuz Ertuğrul’u kullanıyoruz. Keşif ve gözetleme yapmak, bombayı bir yerden başka bir yere nakletmek ve gerekli incelemeleri gerçekleştirmek amacıyla kullandığımız bu robot sayesinde, bazen bomba imha elbisesini giymeye gerek kalmadan üzerindeki kamera sistemleri aracılığıyla her türlü bombayı uzaktan inceleyebiliyor, müdahale ederek etkisiz hale getirebiliyoruz. ASELSAN tarafından sağlanan jammer cihazımız da her türlü karıştırma ve körletme işlemini gerçekleştirerek görevimizi en üst seviyeye çıkarmakta ve bizi çeşitli tehlikelerden uzak tutmaktadır. Teknik açıdan bu cihazlar bizim için yeterlidir. Dünyada meydana gelen olayların tamamı, kazanılmış deneyimlerin sonucudur ve bu deneyimlerin hepsi kanla yazılmıştır. Bizde temel kural, ‘ilk hatanın son hata olmasıdır’ çünkü bu cihazlar, geçmişte yaşanan olaylardan ve edinilen deneyimlerden yola çıkılarak üretilmiştir. Geçmişte bomba imha elbisemiz, robotumuz veya gerekli cihazlarımız olmadığı için müdahaleler sırasında can kayıpları yaşanmış; şehitlerimiz ve gazilerimiz olmuştur. Ancak bugün hem teknik hem de fiziksel açıdan çok üst seviyedeyiz. Bomba uzmanları olarak yurt içinde ve yurt dışında birçok operasyonda ve kritik görevde yer almaktayız. Görevlerimiz kapsamında edindiğimiz tecrübeleri sahada da kullanıyoruz"

"Üç merkez ilçemiz ve 28 dış ilçemizde görev alıyoruz"

Yıllar içindeki çalışmaların teknolojiye aktarıldığını anlatan Paçal, ihbar sonrası süreci şu sözlerle özetledi:

"Bomba uzmanları olarak uluslararası alanda da üst seviyedeyiz. İçinde bulunduğumuz coğrafyada karşılaştığımız ve yaşadığımız olaylar, bu tecrübeleri kazanmamızı sağladı. Edindiğimiz tecrübeleri savunma sanayisine aktardık ve bu cihazlar üretildi. Herhangi bir ihbar geldiğinde öncelikle haber merkezi aracılığıyla olay yerine en hızlı şekilde hareket ederiz. Olay yerine ulaştığımızda şüpheli paketin veya şüpheli cismin konumuna göre müdahale noktasını belirler, yola çıkarken gerekli fizibilite çalışmalarını yaparız. Şehir merkezinde üç merkez ilçemiz ve 28 dış ilçemizde görev alıyoruz. Olay yerine giderken müdahale noktasını belirlemek için gerekli fizibilite çalışmalarını yaparız. Olay yerine ulaştıktan sonra risk analizi gerçekleştirir ve duruma göre şüpheli pakete müdahale ederiz"

Herkesin uzaklaştığı şüpheli paketlere onlar hayatlarını ortaya koyarak yaklaşıyor
Fotoğraf: İHA
Herkesin uzaklaştığı şüpheli paketlere onlar hayatlarını ortaya koyarak yaklaşıyor
Fotoğraf: İHA
Herkesin uzaklaştığı şüpheli paketlere onlar hayatlarını ortaya koyarak yaklaşıyor
Fotoğraf: İHA
Herkesin uzaklaştığı şüpheli paketlere onlar hayatlarını ortaya koyarak yaklaşıyor
Fotoğraf: İHA

Yorumlar

Yorumlar yükleniyor…

BAŞKAN ALTAY: “ÜRETİCİLERİMİZE BUGÜNE KADAR 1 MİLYON 214 BİN KİLOGRAM HİBE DESTEKLİ MACAR FİĞİ TOHUMU VERDİK”
Sıradaki haber

Konya Büyükşehir’den üreticilere 1 milyon 214 bin kilogram hibeli Macar Fiği tohumu

İlginizi çekebilir

E-bülten

Günün Konya özeti
her sabah e-postanızda.

Öne çıkan haberler, nöbetçi eczaneler ve hava durumu tek e-postada. İstediğiniz an tek tıkla ayrılın.

İlçeler

2Kat Haber